• Home
  • Blog
  • Onze lieve vrouwe abdij Middelburg

Onze lieve vrouwe abdij Middelburg

Onze lieve vrouwe abdij Middelburg

De Abdij van Middelburg (Onze-Lieve-Vrouwe abdij) is een voormalige abdij in Middelburg in Zeeland die thans dienst doet als kantoorgebouw en museum.

Sinds 1100 hadden monniken in Middelburg al een klooster. In 1127 vestigde de premonstratenzers uit de Sint-Michielsabdij te Antwerpen zich hier. In 1401 kwam de abdij rechtstreeks onder de Paus te staan. Een van de abten was Nicolaas van der Burch (Nicolaas de Castro), die in 1559 tot eerste bisschop van het nieuw opgerichte bisdom Middelburg werd benoemd (de kathedraal hiervan werd de Sint Pieters- of Noordmonsterkerk). In 1574 kwam er een eind aan het kloosterleven na het langdurige Beleg van Middelburg (1572-1574), dat uiteindelijk de capitulatie van de Spaansgezinde katholieke stad tot gevolg had. Ondanks garanties van Willem van Oranje dat geestelijken ongemoeid zouden worden gelaten, werden de abdij en het katholiek geloofsleven erin onder dwang beƫindigd.

De abdij werd hierna ingenomen door het gewestelijk bestuur van Zeeland en is sindsdien het provinciale bestuurscentrum van Zeeland. Bron: Wikipedia

Onze lieve vrouwe abdij Middelburg


Leave Comment

Mocht je lofzang of opbouwende kritiek willen uiten, laat gerust een berichtje achter. Vul je naam naam, e-mail adres en een reactie in en druk op 'Send'. Zodra ik je reactie heb goedgekeurd verschijnt deze op deze site.

Top